Ce pățești în Rusia dacă ești anti-război în transportul în comun

0
238
Долгопрудный/Dolgoprudnâi este un orășel micuț din apropierea Moscovei. Se află la câțiva kilometri distanță de șoseaua de centură a capitalei Rusiei. Este un orășel tipic rusesc cu vreo 100 de mii de suflete. Un orășel care se află la granița dintre nivelul de civilizație pe care îl oferă Moscova și glubinka, adică provincia rusească săracă.
Așadar, în transportul în comuni din Долгопрудный o femeie care pare să aibă 60-70 de ani discuta aprins ceva cu altă femeie. Discuția era despre războiului din Ucraina.Femeia mai în vârstă, eroina acestei întâmplări, are un punct de vedere surprinzător, diferit față de părerea rușilor din jur.
Spune următoarele:
”Nu sunt din Ucraina, am fost doar de două ori acolo în tinerețe. Nu am nicio legătură. Nu am nici măcar cunoștințe acolo. De ce vă băgați acolo? Au trimis bărbați la război în galoși(încălțăminte din cauciuc, populară în Rusia pentru că protejează de noroi). Între timp, tancurile și totul a fost furat din armată. Vă spun, acesta este Imperiul Rus.”
Când a terminat de vorbit, iar mașina a oprit în stație, un bărbat s-a apropiat brusc de femeie, a luat-o pe sus, a târât-o și a aruncat-o afară din transportul în comun.
Un tânăr a încercat timid să intervină, dar gestul său nu a fost deloc convingător, femeia a fost aruncată pur și simplu din mașină. Nimeni altcineva nu a reacționat. S-a auzit doar o voce de femeie care a certat-o pe cea aruncată din transport că se agăța de ea: ”nu vă țineți de mine!”
Imaginile au fost publicat pe canalul de telegram rusesc, care se numește типичный Долгопрудный, adică Tipicul Oraș Dolgoprudnâi.
Vă las să judecați voi evenimentul. Eu vreau să vorbesc despre întrebarea din titlu.
Mă uitam la fețele rușilor din transportul în comun, la felul în care reacționează unii cu alții și mi-am amintit de o temă care îi preocupă mult. De ce nu zâmbesc rușii în public?
Acest lucru este surprinzător inclusiv pentru cetățenii din Vest, cei care vizitează Rusia. Au fost scrise nenumărate articole, au fost făcute foarte multe știri, reportaje. Antropologii, sociologii au studiat fenomenul.
Cei mai mulți spun doar că este o caracteristică tipică rusească și cam atât. Dar am văzut zilele trecute un reportaj filmat pe străzile din Moscova. Reportajul nu era făcut de vreo televiziune de stat rusească. Erau jurnaliștii unei publicații online, care au vrut să afle părerea rușilor referitor… la această întrebare.
În primul rând, niciunul dintre cei care a acceptat să vorbească nu a infirmat faptul că rușii nu zâmbesc în stradă. Interesant este că motivele pentru această stare au fost diferite.
Cei mai în vârstă se plângeau de prețurile mari. Cei mai tineri de ”situația din prezent”. Doar că se fereau să spună la ce situație se referă.
La întrebarea, dar ce ar trebui să se întâmple ca să zâmbiți mai des… Mulți nu voiau să răspundă.
Pe vremuri, în Uniunea Sovietică era și… o glumă despre asta. Dacă vrei să râzi, trebuie să râzi numai în locurile special create.

Lasă un răspuns